31 Mayıs 2012 Perşembe

Kezbanlık her yere sızmış

Erkekler Sarışın Sever (Gentlemen Prefer Blondes) filmindeki kezban replikleri.

(Zengin Esmond Sr. ve onun oğluyla evlenmek isteyen Lorelei Lee'nin diyaloğu)

Esmond Sr: Oğlumla evlenmek istemenin nedeninin oğlumun parası olmadığını söyleyebilir misin?
Lorelei Lee: Bu doğru.
Esmond Sr: O zaman oğlumla niye evlenmek istiyorsun ki?
Lorelei Lee: Onunla SİZİN paranız için evlenmek istiyorum.


(Filmi izlememiş arkadaşlar için not düşeyim. Lorelei taşradan gelmiş bir kızdır, dans ederek ve şarkı söyleyerek para kazanır, insanlara onun salak olduğunu düşündürtecek şeyler yapar ama çok materyalisttir. Güzelliği X Kezban'ınkiyle kıyaslanmayacağı için hedefinde mahallenin kuyumcusunun oğlu yoktur, dünya jet sosyetesine girmeye çalışır. X Kezban dişiliğini ya da belki güzelliğini kullanırken Lorelei güzelliğini kullanır ve zengin koca aracılığıyla sınıf atlayıp sefa sürmeye çalışır. Bir nevi lüks Kezban yani:))

34 yorum:

  1. zeki ve hazırcevap kezban tespit edildi.

    YanıtlaSil
  2. Bence bu filmdeki karakter oyunu kurallarına göre oynayan, hırslı bir kadın. Kezbanlık ise daha farklı... Hani su kıyısındaki ÖKÜZE özenip hava yutarak onun kadar büyük olmaya çalışırken patlayıp ölen kurbağa var ya... Heh işte odur kezban.
    Bir diğer deyişle hırsı, yeteneğinden fazla olanlardır kezbanlar... Cahildirler, iki kelimeyi bir araya getiremez, yazamaz, okumaz, bilmez. vs. vs. Üstelik dış görünümleri bile hiiçbir şey vaadetmez.
    Oysa bu filmdeki karakter öyle değil. Onu da ahlaken eleştirebilirsiniz. Ki ahlak çok yalan birşey olduğundan tavsiye etmem.
    Bu yaptığınız doğru mu dersiniz belki.. Ama sitemizin konusu bu değil.
    Yani hırsı ve istekleri, yeteneklerinden ve verebileceklerinden fazla olanlarla, erkeklerin dünyasında, onların kurallarıyla oynayanları karıştırmamak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Cahildirler, iki kelimeyi bir araya getiremez, yazamaz, okumaz, bilmez. vs. vs. Üstelik dış görünümleri bile hiiçbir şey vaadetmez."

      Kısmına ek olarak tüm bunlara rağmen değişmek için çaba göstermez. "Birşeyler öğreneyim" demez. Üstelik kendini geliştirmenin, bilgiye ulşmanın böylesine kolay olduğu bir dönemde bile... Haklı eleştirilere "Uff snne be slk" der. Yani umut da vaadetmez.
      Kendi zavallı benliğinde kısılıp kalmıştır. Oysa filmdeki hatun öyle midir ha?

      Sil
    2. Lorelei elmaslar, yakutlar istiyor, ultra lüks bir hayatın peşinde. X Kezban ise arabası olsun işi olsun istiyor. Lorelei çok güzel bir kadın ve bu güzelliği sayesinde ona ultra lüks hayatı sağlayacak adamı kolaylıkla kafalayabiliyor. X Kezban o kadar şanslı değil, arabası olsun, biraz da olsa sınıf atlatabilsin kocası, bunu istiyor.

      Aralarındaki fark ne? Birinin güzelliği ve şatafatı sayesinde gözünü zirveye dikmiş olması.

      Ortak noktaları ne? Kolay yoldan para elde etme derdi ve bunu evlilik aracılığıyla sağlamak.

      Aynı b*kun laciverdi bunlar.

      Sil
  3. Yani biri dünya jet sosyetesine gelin olma derdinde diğeri mahalledeki kuyumcuya :).

    YanıtlaSil
  4. Erkekleri parmağında nasıl oynatacağını bilen, Hürrem Sultan gibi(aptal dizideki değil gerçek hayattaki)veya kraliçe 1. Elizabeth gibi gücü ele geçirip onu kullanabilenler bence sadece oyunu kurallarına göre oynamakla itham edilmeli. Erkekleri zayıf yerlerinden yakalamaları, zayıf yerlerine hakim olamayan erkeklerin kamilliği.
    Ben de kadınların yetenekleri, bilgi ve becerileriyle biryerlere gelmesi taraftarıyım yanlış anlaşılmasın. burda yapmaya çalıştığım sadece bir jargon belirleme isteği
    Yani bu sitede (ve genel olarak) kime "KEZBAN" diyeceğiz?
    Davranışlarını ahlaki bulmadıklarımıza mı yoksa az önce dediğim gibi yetenekleri, kapasiteleri ve verebileceklerine bakmayanlara mı? Hırsı yeteneğinden fazla olanlara mı? değişmek, gelişmek için böylesine imkanlar varken umursamayan, uyarmaya çalışanlara çemkirenlere mi?
    Ahlaki bulmadığımız ve/veya hoşumuza gitmeyen her şeye "KEZBANLIK" dersek, emin olun bir süre sonra kavramın içi boşalır ve burada başlattığımız hareket özünü yitirir.

    cCc VİVA LA REVOLUCION! cCc

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bu filmi izlemiş miydin?

      Lorelei işini yapıyor, dans ediyor ve de zengin koca avına çıkıyor. Ben kendini geliştirmeye dair bir şey görmedim.

      Lorelei'nin ultra zengin adama verebileceği şey güzelliği. X Kezban'ınsa ülkemizde pek kıymetli olan kadınlığı. Bu Lorelei sarışın güzel bir bacımız diye sen de yaptın onu kendini dehşet geliştirmiş biri.

      Lorelei şöhreti ve güzelliği sayesinde sosyeteden birini kafalayacak, X Kezban da dişiliği sayesinde mahalledeki kuyumcunun oğlunu. Fark yok, sadece mevcut kapasiteden dolayı biri zirveye dikmiş gözünü. Amaç aynı, verebilecekleri şeyler benzer.

      Hürrem Sultan ya da 1. Elizabeth absürd örnekler olmuş. Güzelliğinden/dişiliğinden başka hiçbir şeye sahip olmadığı halde koca aracılığıyla sınıf atlamaya çalışıp yan gelip yatma meraklısı kezbanlarla alakaları yok.

      Sil
    2. Yok izlememiştim ama açıkçası Hollywood'un direkt olarak aptal sarışının erkek avcılığı gibi bayık bir konuda film yapacağını tahmin etmezdim. Ben daha çok 7 Kocal Hürmüz misali aptal kadının değil de akıllı kadının etrafındaki aptal erkeklerin hikayesi gibi algıladım filmi...
      Tabi filmin baş aktristi de Marilyn Monroe olunca belki de fazla beklenti oluşmuş bünyede... Zira kendisinin Başkan Kennedy ile ilişkisi yüzünden CIA tarafından zehirlendiği gibi komplo teorileri var ki öyle olmasa bile intihar pek kezban işi değil.

      Yalnız "kezbanlık" ile ilgili pek bişey dememişsiniz. heralde o kısma katıldığınız için :)
      Zira sözkonusu filmdeki karakter çok da umrumda değil açıkçası... Hatta şöyle diyim: "frankly my dear i don't give a damn"

      Sil
    3. Kezban kendini/potansiyelini geliştirmeyen, erkeği/evliliği sınıf atlama aracı olarak gören kişidir ve Kezban'ın erkeğe verebileceği şeyler güzelliği ya da dişiliğiyle sınırlıdır. Kaprisi osu busu gibi detaylar da var tabii. Ama genel hatlarıyla Kezban budur. Ben Kezban'a bambaşka bir bakış açısı getirmedim. Filmi izlemiş olsaydın ne kadar isabetli bir seçim olduğunu anlardın.

      Bu da lüks Kezban :D.

      Sil
  5. ------Kıvırma Mod On--------
    Yok yani ölünün arkasından kötü konuşmayalım diye şeyetmiştim...
    ------Kıvırma Mod Off--------

    O halde oyunu erkeklerin kurallarına göre oynayan, hırslı ama yetenekli, mücadeleci kadınlara Kezban diyenlere katılmıyorsunuz benim gibi... değil mi? Zira "güçlü kadın" ile "kezbanı" aynı şey sananlar aslında içlerindeki kadın karşıtlığını yansıtan tipler oluyor genelde. Yani "kamil" olduğu için karşı cinsten sürekli olumsuz tepki alanlar buraya gelip içlerindeki nefreti kusuyor. Ben açıkçası ona da karşıyım.
    Vellhasılı genel olarak aslında insanların cahilliğine, sığlığına, insan olarak potansiyelini kullanmayışına karşıyız burada... Spesifik olarak da bir takım kadınların ki onlara kezban diyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de, onlara ne Kezban diyorum ne de yaptıklarını onaylıyorum. Kezbanlık demin özetini yaptığım şey.

      Hırslı ve zeki bir inanın dalaverelerle bir yerlere gelmesi ve o güce eriştikten sonra yaptıkları başka bir şey.

      Bu blog işi iyice çığırından çıkarıp her Türk kızına Kezban diyenleri de gördü, güçlü kadına Kezban demişler çok mu? :). Senin de dediğin gibi bu tipler Kamil tipi erkeğe muazzam örnekler. Allah'ın forever alone'ları, bir kadını çekebilecekleri tek bir artı yönleri yok (paradan bahsetmiyorum, zeka, kafa dengi olabilme, sohbet edebilme vs) sonra gelip sağda solda önüne gelene Kezban deyip sönük egolarını şişirmeye çalışıyorlar. Sen bu duruma karşıymışsın ya, ben ezelden beri karşıyım :D. Bu blog'taki ilk yorumumdan beri durum budur.

      Kezbanlar kınanası canlılardır ama Kamillerin de onlardan aşağı kalır yanı yoktur.

      Sil
  6. Kâh güldük, kâh kahkaha attık, kâh düşündük ve bir Optimuslu Geceler programının daha sonuna geldik. Yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkür eder, hepinize esenlikler ve donsuz geceler sayın seyirciler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine bekleriz. Doyum olmaz sohbetinizden mahrum etmeyin, sevgili Blue Jacket kardeş. Esen kalın.

      Sil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. açık sözlü kezban. filmlerde kaldı artık

    YanıtlaSil
  9. beyler bu gidiş hayra alamet değil her kadına bir kulp bulmaya başladınız Marilyn Monroe'ya bile kezban muamelesi yapıyorsanız, ibne olmaya başladınız demektir geçmiş olsun. hep bu işler optimus'un başının altından çıkıyor kendisi evde kalmış kızkurusu bir dombili kezban olduğundan erkeklerin de ibneleşmesinde sakınca görmez.

    -yusuf-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Erkek kurusu Yusuf tipsizi. Filmi izlemediğine eminim. Lorelei zengin koca avına çıkmış dansçı bir kız. Sosyeteden bir erkeğe kancayı takmak istiyor. Rol arkadaşı da onun gibi güzel bir kadın ama o bu postta yok çünkü onun böyle bir derdi yok.

      Ne yazılanları okumuşsun ne de filmi izlemişsin, Kamil. Bir halttan haberin yok, tipik Kamil, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş zavallım :D.

      Sil
  10. lüks kezban hahaha bu filmde bir de esmer kız vardı değil mi? o da yakışıklılarla takılıyordu

    YanıtlaSil
  11. Rousseau der ki gerçek mutluluk basitlikte ve masumiyettedir.

    YanıtlaSil
  12. kezban her yerde kezban panpa

    YanıtlaSil
  13. bir kadına tanrı aşık olsa, kadın bu güçle yetinmez ikincisini ister. öyle güce tapar, anlatılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geç bunları. o zaman her erkek de güzelliğe tapan, güven olmaz aşağılık canlılar.

      bu tarz kadınlara de bari, ne diye hepsi aynı gibi koşuyorsun.

      Sil
    2. ağlama ağlama.. tamam bu tarz kadınlara diyorum. hadi sütünü iç ve uyu.

      Sil
    3. bu ağlama geyiğini de nerden öğrendiyseniz. düzeltmeye de gelmiyorlar. ağlamıyorum hadi raad ol.

      Sil
    4. ne düzeltmesi, daha da yamulttun. kaale alsaydım söylediklerini, şöyle cevap verirdim: " evet erkek güzele, kadın güce tapar, işine gelmiyorsa başka gezegene".

      Sil
    5. "kaale" alma aman

      Sil
    6. sen de "raad" ol

      Sil
  14. saftirik koca adayının tipe bak aq

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memeye kitlenmiş gözlüklü :D mühendis kılığı var la bunda ahahah

      Sil
  15. bu film gayet güzel bir filmdir yukarıda aptal sarışının zengin koca avı gibi basit bir konudan ibaret olduğundan bahsedilmiş ya ne olacaktı müzikal kardeşim bu. karaktere değil marilyn monroe ya yaftalamış kimileri kezbanlığı az adam olun okuyun marilyn monroe da bir kezbansa kezbanlık enstitüsü benim gözümde bitmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filme kim kötü demiş ki? bir karakterden bahsedilmiş, güzel noktaya değinilmiş. blue jacket marilyn'i yaftalamış onun dışında herkes karakterden bahsediyor.

      Sil